fredag den 19. april 2019

De fascinerende fisk

Fisk er en underlig art, og det er det der for mig gør dem så fascinerende.
De kan  tilpasse sig, selv ellers barske miljøer
De kan skifte køn, de kan lære at bruge redskaber og værktøj ex. papegøje fisk
De kan lære forskellige triks, de har en god hukommelse. De kan være store og ganske små.
De er farvestrålende, nogle kan blive gamle og andre dør efter et par år.
De kan hører, ser og føler seddelens godt
Der er mange af dem og sammen kan de de danne de store smukkeste stimer
De har en rumlig forståelse pga af deres labyrint system
De kan jage sammen, især nogle delfin og hval arter har denne evne.
De har en lille hjerne men alligevel så intelligente

-Og ja, som akvarist der læser denne blog, er du jo allerede blevet bidt af dem, for ellers havde du ikke fortsat med at læse på alle disse oplæg, som jeg skriver.

Som en af mine bekendte engang sagde "jeg drikker ikke vand - for fisk pisser i det"

onsdag den 17. april 2019

Når man bor off-grid og har akvarie

Du kan holde akvarie fisk i stort set alle typer bolig, men der er nogle forhold der gør det mit lettere at holde akvarie, hvis du har strøm og vand i din bolig og boligens størrelse.

Jeg har de sidste par år valgt en mere primitiv livsform, og bor i en mindre bolig et såkaldt  " off grid tiny House" eller bare et lille skur som nogen vil sige. Og det sætter selvfølgelig nogle begrænsninger  for hvad man kan opnå med sit akvarie.

Jeg har 25 m2 bolig at gøre godt med, og det giver en begrænsning i hvor stort et akvarie der er plads til, og ja jeg har måske maksimal fysisk plads til et 128 L akvarie, hvis jeg også skal have plads til migselv og andre beboere.
Derudover kræver det at man har en energikilde til at drive et filter i akvariet. Og denne energi er el, fra el fra batteri eller solenergi. Dvs. 12-24 V strøm kilde af en eller art. Og der er det mest energi venlige filter et luft filter. Det bruger ikke så meget strøm. Med en pumpedrevet filter er der behov for en større effekt på pumpen end en lille pumpe/filter , så det handler om at finde enpumpe der er mest effektiv ved en lav effekt - og det er luftpumper.

Når man desuden opvarmer sin bolig med brændeovn eller gas vil rumtemperaturen være svingende, især i vinterhalvåret og når rumtemperaturen svinger meget, er det for det første svært at holde vand temperaturen nogenlunde stabil, og jo mindre akvarie des større udsving i vandtemperaturen fordi en større vandmængde jo er længeretid om at afkøle.

Så det er en hårfin ballance på den ene side at kunne opnå en god filtrering og stabile temperaturer. For vælger man at bruge et varmelægme for at opnå en stabil temperatur risikerer man at det for det første koster ekstra på "energi kontoen" og at det vil stå og tænde og slukke konstant.
Har man pludselig en lav rumtemperatur, om ex natten fordi brændeovnen hår ud - ja så bruger varmelægmet mere strøm og skal levere en stor effekt, for pludselig er akvariet blevet boligens radiator.
Så hvad gør man?  Min erfaring er at vælge at lave et akvarie som har nogenlunde den samme temperatur som rummet. Så er varmelægmet taget ud af ligningen. Så med mindre du påregner at kunne holde en rum temperatur på ca 25 Gr. Hele året kan du også god undlade at kigge på de tropiske fiskearter. Dvs. alle ungefødende tandkarper, ciklider, mange maller og smerlinger, og pansermaller og rejer mm.

Tilbage er koldtvansfiskene, som så har behov for et stort akvarie og mange vandskift.
Nååå jeg glemte at tilføje, at jeg bor så primitivt at der ikke er indlagt vand i boligen og al vand skal hentes i store dunke. Regnvand er en mulighed at indsamle, men når frosten sætter ind er det heller ikke sikkert at det kan opbevares. I de mængder der er behov for til driften af et større akvarie. For vandskift er jo vigtige for fiskenes trivsel. Og som en god tommelfinger regl skal der hver uge udskiftes mindst 25-33% vand om ugen. Så det handler virkelig om at samle nok regnvand i forhold til akvarie størrelsen.

Så der er rigtig mange faktore der spiller ind på hvilke fisk du kan have i en lille primitiv bolig.
Dine fisk skal desuden kunne klare svingende temperaturer og vandkvalitet, for der er stor forskel på vand fra vandværk, brønd og opsamlet regnvand.
Ved en hurtig research er det faktisk kun brakvandsfisk fisk som kan dette, og derfor faldt mine valg således ud.

Fisk: Alm. Sugemalle,  Betta fisk, Guldfisk, Karusse arter, skaller, hundestejler, solaborren og gedde og aborre og alle disse skal have meget plads, og mange af  er altædende eller primært kødædende. De er vildt levende og må ikke fanges i den danske natur, den eneste som er en invasiv art, den eneste man må fange er solaborren - så mit valg faldt på slørhaler da de købes fra opdræt små og når de bliver større kan de blive udsat i en havedam.

Akvariet blev ikke helt lille 60 L og det betyder at jeg "kun" skal skifte ca 20 L vand om ugen. Og den størrelse luftpumper der skal bruges til et luftfilter er små, og energi effektive. Lyskilden til akvariet er desude 12 V lampe.

tirsdag den 16. april 2019

Akvariets vand-klima-natur-miljø påvirkning


I disse klimakrise tider, hvor alle taler om at vand ikke er en uudtømmelig resourse, er det værd at overveje om akvarie hobby'en er så miljø venlig. Hvad er det for et fodaftryk den afsætter.
Og hvilken indvirkning har det på vores klima og miljø?

Jeg har tidligere berørt emnet om den stigning vi ser af invasive arter vi ser i vores omkring liggende vandløb, og der er nogle af de arter vi holder som alm. Akvarister syndere, det er bl.a  solaborren og guldfisken vi ser. Men der er også problematikken om de viltfangede arter vi impotente fra andre lande, mange af de tropiske fisk, saltvandsfisk, maller, piranja, rokker - ja, jeg kunne blive ved. Nogle  bruger som undskyldning at de jo "bare er gen bank" så hvis arten uddør kan den jo udsættes igen.
Men helt ærligt, det er jo løgn og latin - der er ingen grund til at forgøjle at det er godt at du har et akvarie fyldt med truede fiske og andet i din stue.  De dyr du har, er et stykke af naturens biodiversitet fra et andet område. Du gør intet godt i at have viltfangede arter og de fremavledee arter hører ikke til i naturen, hvor de udretter skade.

De fleste bruger grundvand til akvariet, meget grundvand til de hyppige vandskift, vil du være lidt grønnere kan man bruge regnvand, men lige som i dambrug forurenes al det vand vi bruger af overfodring, og efterladenskaber og næringsinholdet og nitritter er øget. Og de fleste udleder igen al dette vand via kloakken ud i rensningsanlæg og havet.
Men vores planter og afgrøder kunne med fordel få glæde af disse næringstoffer, så overvej om det ikke er på tide at du bruger dit akvarie vand til vandring af planter, evt dine stueplanter eller din køkkenhave. Der er rigtig meget næring i vandet og med mindre du har meget store planter som kræver mere gødning end det der er i akvarievandet så kan du faktisk bruge dit vand flere gange.
Eller med andre ord genbruge dit vand.

Alt i alt - er akvarie hobby'en ikke super godt for vores miljø og natur, den er vand og energikrævende og har betydning for klodens biodiversitet og økosystemer.
Vi kan gøre den en anelse mindre forurenende ved at bruge regnvand i akvariet, og bruge vires akvarievand til gødning af planter, men faktisk  er det en "ommer" 👎🏻👎🏻👎🏻
Vi har akvarier fordi det er vores eget behov ikke fordi vi tænker på miljøet og miljøpåvirkningerne.