tirsdag den 16. april 2019
Akvariets vand-klima-natur-miljø påvirkning
I disse klimakrise tider, hvor alle taler om at vand ikke er en uudtømmelig resourse, er det værd at overveje om akvarie hobby'en er så miljø venlig. Hvad er det for et fodaftryk den afsætter.
Og hvilken indvirkning har det på vores klima og miljø?
Jeg har tidligere berørt emnet om den stigning vi ser af invasive arter vi ser i vores omkring liggende vandløb, og der er nogle af de arter vi holder som alm. Akvarister syndere, det er bl.a solaborren og guldfisken vi ser. Men der er også problematikken om de viltfangede arter vi impotente fra andre lande, mange af de tropiske fisk, saltvandsfisk, maller, piranja, rokker - ja, jeg kunne blive ved. Nogle bruger som undskyldning at de jo "bare er gen bank" så hvis arten uddør kan den jo udsættes igen.
Men helt ærligt, det er jo løgn og latin - der er ingen grund til at forgøjle at det er godt at du har et akvarie fyldt med truede fiske og andet i din stue. De dyr du har, er et stykke af naturens biodiversitet fra et andet område. Du gør intet godt i at have viltfangede arter og de fremavledee arter hører ikke til i naturen, hvor de udretter skade.
De fleste bruger grundvand til akvariet, meget grundvand til de hyppige vandskift, vil du være lidt grønnere kan man bruge regnvand, men lige som i dambrug forurenes al det vand vi bruger af overfodring, og efterladenskaber og næringsinholdet og nitritter er øget. Og de fleste udleder igen al dette vand via kloakken ud i rensningsanlæg og havet.
Men vores planter og afgrøder kunne med fordel få glæde af disse næringstoffer, så overvej om det ikke er på tide at du bruger dit akvarie vand til vandring af planter, evt dine stueplanter eller din køkkenhave. Der er rigtig meget næring i vandet og med mindre du har meget store planter som kræver mere gødning end det der er i akvarievandet så kan du faktisk bruge dit vand flere gange.
Eller med andre ord genbruge dit vand.
Alt i alt - er akvarie hobby'en ikke super godt for vores miljø og natur, den er vand og energikrævende og har betydning for klodens biodiversitet og økosystemer.
Vi kan gøre den en anelse mindre forurenende ved at bruge regnvand i akvariet, og bruge vires akvarievand til gødning af planter, men faktisk er det en "ommer" 👎🏻👎🏻👎🏻
Vi har akvarier fordi det er vores eget behov ikke fordi vi tænker på miljøet og miljøpåvirkningerne.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar