mandag den 31. december 2018

Feng shui - Hvad for en fisk

Feng shui - er en en filosofi om at skabe god energi i hjemmet, i følge traditionen er det godt at have et akvarie i hjemmet. Med et ulige antal fisk mindst 3 stk, 2 røde og en sort. Placeret centralt i dit hjem vil den bidrage til lykke og fremdrift i dit liv, placerer du akvariet i et af de ni områder vil det styrke dette område og tilføre Thi energi.

Mange anser det som en skrøne, men jeg har udelukkende gode erfaringer med at prøve at placere mit  akvarier i forhold til denne filosofi og indrette akvariet derefter. Om det er en skrøne ved jeg ikke, men siden jeg begyndte at holde fisk igen i 2013 efter en pause, er mit liv blevet væsentlig forandret, så hvis du skulle få lyst til at prøve det, findes der utallige informationer om "do & don't" på internettet, prøv det og lad mig vide om det virker for dig.








søndag den 30. december 2018

Varianter af guldfisk

Varianter af guldfisk.
Der findes et meget stort antal varianter af guldfisk. De varier både kropsform, farver og mønstre. Her blot de mest almindelige:
Almindelig guldfisk – En variant med en kropsform som en karusse og med farver, der varierer fra gult til rød ofte med nogle sorte tegninger. Fiskene skal helst være ensfarvede og gerne have et metallisk skær.
Gule guldfisk
Komet-guldfisk – En slank, oftest rødlig, variant med en meget lang rød eller hvid halefinne.



Sarasa-guldfisk – Er kendetegnet ved en hvid bundfarve med et rødt mønster. Fiskene er meget synlige i havedammen og farverne skal derfor være så klare og dybe som muligt.






Shubunkin – Er en meget spraglet variant. Der forekommer både blå, røde, hvide, gule, orange og sorte nuancer. De mest eftertragtede typer har en overvejende blå bundfarve. Ofte har fiskene ingen skæl, hvilket giver nogle meget veldefinerede farve. 


                                   
     Shubunkin

Slørhaler – Ved et intensivt avlsarbejde er der fremkommet en masse forskellige varianter af slørhaler. De er kendetegnet ved en meget kortere og mere plump kropsform end andre guldfisk, de har tit dobbelte halefinner og abnorm hudvækst ved og på hovedet. Slørhaler skal passes som almindelige guldfisk, dog skal man være opmærksom på, at de ikke er særligt vinterhårdføre, så det er bedst at tage dem ind om vinteren.



Varianter af slørhale

Der findes mange fremavlede varianter af slørhalen
Neden for kan du se disse, for dem jeg har kunne finde standarter på.
Dette er ikke en komplet oversigt medstandarterne, men de giver et hurtigt overblik.

Lige som for KOI fisken er der 3 gennemgående farver, rød, hvid og sort.

Komet Slørhale 
Shubunkin Slørhale 
Veil tail Slørhale 
Teleskop-øje Slørhale 
Perleskel Slørhale 
Oranda Slørhale 
Sarasa Slørhale 
Ranshu Slørhale
Bubble Slørhale
Sommerfugle Slørhaler
Sommerfugle teleskop-øje Slørhale 
Ryukin Slørhale 


Du kan læse mere om de forskellige standarter i de kommende oplæg her på bloggen

Ryukin Slørhaler


Ryukin Slørhalen er kendetegnet ved den runde facon, ryg muskulaturen er tydeligt markeret og rygfinnen er stor og oppestående, halen er lille og vinklet - nedenfor ses nogle eksempler




Sommerfugle Slørhale & Teleskop-øje-sommerfulgle Slørhale


Sommerfugle slørhale findes i 2 varianter, med og uden teleskop øjne. 
De fås 2 farvede og 3 farvede og sorte. Nedenfor ses nogle eksempler.




Pom Pom Slørhale


Pom pom slørhalen har nogle tumor agtige gevækster omkring øjnene som ligner pom pom





Sarasa Slørhalen

Denne variant findes i farven rød/hvid, den røde farve er ikke så klar og stærk som man se det hos Koi-fisken og Sanshu guldfisken.




Perleskel Slørhale

Perleskel Slørhale ses oftes i hvid/rød eller rød, her er nogle eksempler på denne.





Veil tail Slørhalen

Disse findes i mange farver, fælles dog at de har meget lange finner og glider graciøst gennem vandet stille og roligt. Nedenfor ses nogle eksempler.






Teleskop-øje Slørhalen

Teleskop-øje  Slørhalen findes i 3 varianter, rød/hvid, hvid/sort, sort, rød og gul nedenfor ses nogle eksemplarer.








Shubunshu Slørhale

Disse har oftest 3 farven hvid, rød og sort, lige som shubunshu guldfisken.


Bubble Slørhalen

Har nogle meget oppustelige kinder, den findes i en rød og shubunshu udgave.



Komet slørhale

Komet slørhalen er gylden rød eller orangegul, metallisk orange og er den mest kendte slørhale i handlen, nedenfor ses nogle eksempler.





Ranshu Slørhale

Nedenfor ses nogle eksempler på Ranshu Slørhaler, de er kendetegnet med de korte halefinner og små runde for finner, og ingen rygfinne. Formen er en buet ryg rund og muskuløs.






lørdag den 29. december 2018

Oranda Slørhalen


Oranda slørhalen er har et karakteristisk bobleagtigt gevækst på hoved "cap" også kaldet en krone, som kan blive ret så anselig størrelse  i hovedregionen, og den kan være som en lille kalot, men kan også dække hele hovet, dække ud over øjnene og ned til munden. 
Da de første blev importeret fra Kina til Japan troede den lokale befolkning at den oprindelig var fra Holland og fik derfor navnet et Løvehoved fra Holland. Det er fra dette lokale navn ordet Oranda stammer på engelsk. 
På grund af dens krone "cap" på den øverste halvdel af hoved, er Oranda Slørhalen blevet en af de mest populære guldfisk. Kronen beskrives som en gevækst af kinesiske akvarister, det er en godartet gevækst som er kommet til pga. De selektive opdræt. 
Oranda Slørhalen har en metallisk farve den findes i forskellige farvenuancer som almindelige slørhaler og guldfisk. 
Den har en stor, lang og kraftig kropsform og en lang firdelt hale. Denne 4 fløjene hale spredes vidt når Oranda Slørhalen svømmer. Orandan har ikke en buet pukkel ryg muskulatur som ex. Ryukin Slørhalen. 
Oranda Slørhalen findes i mange varierende farver, oftest i orange, rød, rød/hvid, rød/sort, sort, blå, chokolade, bronze, hvid, sølv, hvid/Sort (panda) rød/sort/hvid (tricolor).  
Kronen "cap" på yngel og unge fisk kan tage 1-2 år før den rigtig begynder at udvikle sig. 
Oranda Slørhalen kan blive omkring 20-31 cm. I længden. Sommetider kan kronen "cap" vokse sig ekstremt stor og dække øjnene, på grund af dette kan synet blive påvirket og fiske kan blive blind. Du skal være opmærksom på at kronen "cap" er særlig modtagelig for bakterielle infektioner. Orenda Slørhalen trives best med en vand temperatur på 17-28 gr. Og er mere sensitive til koldere vandtemperature end andre slørhaler og guldfisk. 






Koldtvandsakvarie


Et koldtvandsakvarie har som oftest en temperaturer der svarer til din stuetemperatur. Du bruger ikke varmelægme til at opvarme akvariet. Koldtvands fisk har behov for et ca. 4 gange så stort akvarie, som små tropiske fisk, som du eksempelvis finder i selvskabs akvariet, som kan være beboet af flere fisk i de forskellige vandlag.

Når du sammensætter de arter du vil have i dit akvarie kan du med fordel vælge fisk som opholder sig i de forskellige vandlag og derved få mere glæde af at se på dit akvarie. Med et koldtvands akvarie er det dog svœrt at finde egnede fisk, dyrehandlen har nok kun guldfisk og kampfisk, og det skal have forskellige vandforhold. Derfor et det bedst at lave et arts akvarie. Det er meget sjællent at maller kan trives i koldtvandsakvariet.

Du kan også vælge at holde nogle af de vilde fiskearter der er hjemmehørende i den danske natur, som kan leve i brakvand, men de er svære at tilvende til røret fodder, så de skal have levende mad. Desuden skal de have brakvand, så chancerne for deres overlevelse er lille. Desuden er de vildtfanget i naturen og det er ikke alle steder lovligt at fiske, mange arter er fredet lige som padder og salamandere.

Men har du fanget en god lille flok 3 piggede hundestejlere sammen med børnene, kan i jo se på dem i et akvarie et par dage,  for derefter genudsætte dem. Så kan børnene få en god oplevelse af hvad den dansk natur har at byde på. 

Vandskifte, hvor meget og hvor ofte

Mange vil nok sige at det er meget at skifte 33% vand i akvariet om ugen, men vil du se dine fisk vokse og trives, ja så er det du skal gøre. Små fisk vokser hurtigere og store fisk får lyst til at lege i dit akvarie. Så simpelt er det. Som tidligere beskrevet tisser guldfisken i vandet og dermed udskilles også hormoner køns- og stress hormoner. Fiskene kommunikere også via disse hormoner.

Så ja du får trivsel iblandt dine fisk. Og glæde ved at se dem komme i parringshumør.

Hvordan tisser guldfisk?

Ved fisken gatfinne sidder endetarms åbningen, og når fisken har afføring kommer det ud i nogle lange snor agtige tråde. Disse falder til sidst af og afføringen ender på bunden af akvariet.

Din fisk tisser, eller udskiller urinstoffer og hormoner i vandet gennem dens hud, og ud igennem dens skæl. Dette foregår via osmose og løbene og derfor kan du ikke se det som en fagning af vandet. Når det osmosiske tryk er for højt, skal fisken bruge mere energi på at opretholde den indre ballance/ homostase. Bliver det osmosiske tryk for lavere bruger fisken ikke så meget energi. Derfor kan det være en fordel at tilsætte salt 2g/L (salt kur) for syge og stressede fisk så de derved ikke bruger så meget energi på de vitale funktioner.

Fisken skal dog ikke konstant opholde sig i denne salt blanding eller højere koncentrationer, da den derved kan dehydrere da det er en ferskvandsfisk.

Veskeoptagelse og ilt får den fra vandet gennem munden som flitterets gennem gællerne, fra gællerne optages ilten i kroppen. Derfor har din fisk ikke lunger fyldt med ilt som jo vil virke som opdrift, lunger vil også klappe sammen når fisken er på dybt vand, pga. vandtrykket. Guldfisk har dog udviklet en evne til at overleve i iltfattigt vand, ved at snappe luft fra overfladen. Derfor kan man nogengange høre ejere af havedamme sige at de ikke bruger en pumpe da dammen, grundet den store vandoverflade er iltet nok. Det er sansynligvis også rigtigt, men ved at bruge en pumpe får fiskene mere ilt og holder sig lidt væk fra overfladen. Derved undgår fiskene at blive byttedyr for fugle som hejren.



Rengøring og hygiejne



Når du holder akvarie fisk skal du være omhyggelig med rengøring og hygiejne. Det er både for at du ikke skal overføre forurening og sygdomme til dine fisk, men også for at du ikke skal blive syg af fiskenes sygdomme. Det kan jo i sidste ende også betyde at dine fisk må aflives, eller dør for dig.

Der findes forskellige zoonotiske sygdomme, som  du ikke ønsker at pådrage dig, herunder en maritim tuberkulose. Heldigvis sker det ikke så tit,  at mennesker smittes, men det sker. Derfor skal du være særlig omhyggelig med bl.a din håndhygieine. Har du sår på hænderne skal disse ikke inficeres af vandet. Så brug evt. hansker, når du har været i kontakt med det konterminerede akvarie vand, og vask hænder grundigt, og sørg desuden for, at have rene hænder når du skal have hænderne i vandet. Brug jævnligt håndcreme, for at undgår sår og sprækker på hænderne, især om vinteren.
Vær særlig omhyggelig med kun at bruge ting der henhører til akvariet, til dit akvariet. Hav et net til hvert akvarie og byt ikke rundt på disse. Decinficer nettene regelmæssigt.
Kom kun afvaskede og afskyllede rene ting i dit akvarie, trærødder og sten kan koges før brug, rødder står i blød i længere tid. Bruger du trærødder du selv har fundet, så undersøg om træet fra villet rødderne kommer om de er giftige - Valnød, guldregn og blåregn er ikke gode træsorter.

Når du introducerer nye fisk i akvariet, så gør dig det til vane at overføre dem kun med nettet.  Det er bedst for fisken, da den ikke beskadiges så let. Du kan godt håndtere fisk med hænderne, men ikke uden at komme i kontakt med vandet og du risikerer at skade fiskens slimlag og skæld.

Når du renser dit filter brug handsker,  når du skal skylde filtersvampen i det gamle akvarie vand.
Har du haft sygdom i dit akvarie, er det en god idé, at koge alle tingene du har i akvariet før de bruges igen, og du kommer nye fisk i akvariet.

Ved introduktion af nye fisk, skal du sørge for, at det vand de har været transporteret i, og opholdt sig i, indtil du får fiskene hjem, skal ikke i dit akvarie. Derfor er. Det en meget dårlig ide at åbne posen. før fiskene er tempereret ind og åben først posen når fiskene skal tømmes ud i dit net. Posens indhold skal ikke tømmes i dit akvarie men tømmes over dit net, og fra nettet kommes dine fisk over i karentæne akvariet, hvor de skal være ca 30 dage. Lad være med at blive fristet og springe de 30 dages karentæne over.

Læs mere her på bloggen om, hvordan du rigtigst introducere nye fisk. Mange akvaristert gør det helt forkert, og det kan resultere i at du får sygdomme i akvariet og blandt de nye fisk, eller dine fisk dør unødigt. Så vær omhyggelig.

Stressede fisk og deres adfærd



Hvilken adfærd udviser stressede fisk?.

Guldfisk vil i lang tid ikke vise nogen besynderlig opførsel, dette skyldes at de er flokdyr og skulder de dig ud fra flokken, vil de i naturen være dødsdømte, de vil blive et lettere bytte for rovdyr  osv. men efter som du får erfaring med at holde fisk,  vil du gøre dig nogle observationer.

Men der er nogle tegn på at der er dårlig trivsel i dit akvarie, fisk der er meget stillestående og står og snapper luft ved overfladen er ikke noget godt tegn, fisk der svømmer hurtigt frem og tilbage foran fronten på dit akvarie, eller i en fast rute i akvariet har en steriotypisk adfærd.
Når fiskene er mere aggressive over for hinanden, en dominerende fisk som jager en ikke dominerende.
Når de konstant markerer deres territorier over for hinanden, gør sig store med siden til.
Når mindre dominante fisk bliver syge, får Eks. Fiskesyge eller hvide pletter.
Når de andre fisk napper i finner mm.

Så er det du skal overveje at ændre på de årsager der udløser denne stress hos fiskene. Ja, sågar finde årsagen først.

Der kan være mange årsager og med erfaring vil du hurtigt kunne spotte dem.

Det kan være dårlig vandkvalitet evt. hormoner i vandet , for mange fisk, forkert kønsfordeling, parrings territoriums håndhævelse, for få gemmesteder og dårlig beplantning, for kedeligt et akvarie, sygdom eller chock hos fisken osv. osv.

En fisk der har det godt, kommer overalt i akvariet, svømmer med langsomt glidende bevægelser, er undersøgende og nyskærrig. Den står kun stille i vandet for at hvile kort, og sætter sig ikke i længere tid på bunden af akvariet og den svømmer ikke på ryggen.

Hvor skal akvariet stå?

 Normal vil jeg forslå Armani stiller sit akvarie i et rum eller et værelse hvor man opholder sig, gerne sådan så man ret let kan kigge på det, eller ind i det og nyde livet i akvariet. 

Det må ikke være placeret i træk eller i direkte sol da dette øger temperaturudsvingene i akvariet, og heller ikke foran ex. en radiator eller brændeovn. Da dette ikke er ønskeligt. 

Helst i et roligt område og ikke for tæt på gang linierne i rummet, tror man på feng shui er der en masse ting man også skal være opmærksom på mht. akvariets placering og antallet af fisk. 

Rummet hvori akvariet skaldyr bør optimalt være opvarmet til stuetemperatur hele året. Så ja, man kan godt lave et specielt indrettet hus/garage eller andet.. men man får ikke den store glæde af akvariet, medmindre man af ægteskablige grunde er forvist til haveskuret, kælderen eller garagen... så er et fiske rum efter min mening ikke optimal. 

Jeg har set et akvarie brugt som rum opdeling mellem spisestue og opholdsstue, hvilket er en god løsning.men da de fleste yngre mennesker nu har skippet at have et fjernsyn stående - så er den traditionelle TV plads ofte godt sted at sætte akvariet. 

Hvis du som jeg gerne vil kunne se dine fisk fra sofaen,  så vær opmærksom på dette når du kigger på ny bolig - for der er intet mere trist at opdage at der ikke er plads til din akvarie hobby i dit hjem 

Hvad fodrer du med?

Guldfisk er omivorne og spiser derfor både dyrebaseret og plantebaseret foder.

Mange guldfiske ejere foretrækker fosser fiskene kan nippe til, og gerne foder der synker til bunds.
Der er mange muligheder og jeg vil kort komme ind på forskellige foder typer. Da guldfisken når den spiser foder ved overfladen let også kommer til at snappe luft sammen med maden kan dette give fordøjelses problemer og det er godt at være opmærksom på dette i valg af foder.

Mine guldfisk får brødkrummer, og grønt dagligt. Dertil fodrer jeg flagefodder iblandet nogle fryse tørret rejer. Simula "grøn" piller til maller er også godt og Terra farve sticks. Derudover kan suppleres med melorme, og frosne blodorme, frosne dafnier. Om sommeren får de desuden myggelaver.
Af grønt får de ærter, majs, bønner, agurk, squash, og div. Kål og salat, samt spinat. En Skive frugt ex. Appelsin, ved brug af frugt vær dog opmærksom på sukkerindholdet.

Hvor meget mad får de? De får mad 2-3 gange om dagen og så meget at det er væk efter 5 min. De får ca. 1 ært dagligt pr. fisk og et "pinch" af  flagefodder med rejer. Dertil får de frugt eller grønt, gerne en god skive. Husk at skylde grøntsagerne godt, så de ikke syge, du vil hurtigt finde ud af hvad de foretrækker. Jeg plejer bare at have en pose frossent grøntsager i fryseren og kommer den mængde de får frossent i akvariet. Det samme med det frosne fodder som melorme, orme og dafnier.

Da flagefodder er med til at fiskene snapper luft når de spiser er det en god ide at være lidt varsom med dette, desuden opløses det hurtigt og forurener nemt vandet. På sigt er det bedre at fodre kun med "bundfoder". Men fortvivl ikke har du som jeg en stor bøtte flage foder fra andre fisk, kan du sagtens fodre med dette foder, til bøtten er tom.

Bor dine guldfisk hele året i din havedam, så skal fiskene ikke fodres når temperaturen kommer under 10 gr. Da fiskenes stofskifte nedsættes. Når det igen bliver varmere i løbet af foråret så er det vigtigt at fodre igen ellers dør de hurtigt af sult, efter en lang kold vinter uden mad. Der findes special "pond" fosser du kan købe, det er bundfoder piller. De kan med fordel også bruges i dit almindelige akvarie.

fredag den 28. december 2018

Argh..Det er jo kun én lille guldfisk, jeg sætter ud i naturen


Oven for kan du se et stort eksemplar af en slørhale, som er fanget i den danske natur.
De kan nemt overleve i danske søer og åer, men er at betegne som en invasiv art. De udkonkurrerer de naturligt forekommende fisk og spiser deres yngel.

Derfor skal du ikke sætte guldfisk som er opdrættet i fangenskab ud i naturen. Er du træt af at holde fisk, så se om du kan finde én person som vil overtage dem eller give dem et otium i havedammen.
Og hvem vil ikke have en flot stor fisk i havedammen, folk betaler i dyredomme for store flotte KOI-karper. 


Arhhhh...Guldfisk spiser da ikke ærter



Guldfisk er omivorende, det vil sige de spiser alt. Deres maver er dog meget små og derfor skal de have mad 2-3 gange i døgnet. Fiskens indre ur fortæller hvornår du plejer at fodre, og tit vil du kunne se dem i front af akvariet tigge om mad. De kender dine vaner og ved hvornår det er spisetid.

Ja, bland guldfiske livretter er bl.a ærter. Der er generelt glad for grøntsager som kål, spinat, salat agurk og squash, edermame bønner og Majs.

Ærter har en særlig plads hos guldfisk, det siges at de kan kurere guldfisk der svømmer på ryggen eller siden fordi der er koks i deres limbiske system. Det er godt en skrøne, men mon ikke de fleste guldfiske ejere har afprøvet dette for at se om det virker. E din guldfisk først blevet syg pga. En defekt i svømmeblæreren og den ikke kommer dig efter noget tid, bliver du nok nød til at aflive den, desværre men det er det mest humane du kan gøre.

Jeg bruger ofte ærter som supplement til købefoder, ca 1 pr. fisk i akvariummet. Ærterne kommer i frosne også har de noget at nippe til, de kan sagtens tygge dem optøet, for de har tænder. Nå ja 1 tand som gror og udskiftes med tiden.

Jeg vil komme nærmere ind på foder i et andet blog opslag.

Guldfiskens historie








Guldfisken er næsten blevet et symbol på vand i haven. Ikke ufortjent, for den er en af de mest hårdføre og smukke fisk i udvalget. Faktisk er den også en fisk med et stykke spændende kulturhistorie bag sig. Den er ikke, som mange tror, en variant af vor hjemlige karudse, men en gylden form af den asiatiske sølvkarudse. Hvornår, og præcist hvordan, det første eksemplar af disse fisk kom til verden, ved vi ikke, men vi skal med sikkerhed starte vores søgen efter guldfiskens oprindelse i det gamle Kina.
Manglen på kolde fakta giver spillerum for fantasien, og det er ikke helt utænkeligt, at en fattig kinesisk fisker, der har røgtet sine garn, har været det første menneske i verden, der så en guldfisk. Det sker nemlig i naturen, at fisk, og i øvrigt alle andre levende organismer, laver mutationer. I et helt almindeligt kuld ungfisk af sølvkarudser har der været en enkelt, eller måske flere unger af et afvigende udseende. En mutation kan både afvige i form og farve fra sine helsøskende. Vi antager, at den forundrede fisker har afleveret den gyldne fisk i levende live til en person, der har haft kundskaber i fiskeopdræt. Han har så prøvet at få den til at yngle med en almindelig sølvkarudse. I deres afkom ville en væsentlig større procentdel af yngelen have været helt eller delvist guldfarvede. Derefter er de bedste hanner og hunner blevet brugt i den videre avl, og snart har den gyldne stamme været rendyrket.
I den vestlige verden gik der meget tidligt rygter om guldfiskens skønhed. Den venezianske eventyrer Marco Polo (1254-1324) kunne efter sine lange resjer i Kina berette forunderlige ting for sine måbende landsmænd. Om egne af en fremmedartet skønhed og en rigdom så stor, at selv fiskene var overtrukket med det pureste guld. Ganske forståeligt var interessen for disse forunderlige skabninger stor, men europlrerne måtte vente nogle århundreder endnu. Trods uenighed om, hvilket årstal guldfisken kom til Europa, er der nogenlunde enighed om, at det første land, den kom til, var Portugal.
Nogle mennesker mener årstallet var 1611, andre at det først var et halvt århundrede senere. Herhjemme kunne de første eksemplarer i 1890 beundres i Botanisk Have i København, og også i flere provinsbyer fik man guldfisk i de kommunale damme. I løbet af de næste hundrede år blev gulfisken hvermandseje i Danmark. I tusindvis rykkede de ind i havebassiner og damme, og mere end nogen anden fisk var de med til også at gøre akvariehobbyen populær.
Som havedamsfisk er guldfisken stadig en af de mest populære. Den tilpasser sig let vore klimaforhold. Den æder begærligt det foder, du byder den, og den bliver hurtigt tillidsfuld og håndtam. Guldfisken leger livligt sommeren igennem. Ungerne får først den eftertragtede udfarvning efter et halvt til et helt år. Udover variationerne i farvetegning varierer guldfisken også i kropsform og finnestørrelse. Den bliver sjældent over 35 centimeter lang. 





Valg af fisk.

De fleste køber deres første fisk i en dyrehandel, men brug lidt tid på at overveje om dette er den rigtige løsning. Hvis du er interesseret i lidt større fisk, eller småt yngel er der mange private, som sælger fisk. Disse fisk er som oftest opdrættet i fangeskab og ikke viltfanget.

De guldfisk er dog også opdrættet fisk, når du skal vælge dine fisk så husk på at en god opdretter har løbende fortaget en udvælgelse af de sunde fisk "curled". Hvad vil det sige, jo syge og svaglige og fisk med deformiteter er sorteret fra og blevet aflivet eller til foder for andre dyr.
Det er ikke en inhuman måde, da man derved kun har sunde individer og en sund bestand. Det er nødvendigt for at du får en sund og rask fisk.

Du bør derfor kun vælge sunde og raske individer, og ikke have dårlig samvittighed over dem du ikke kunne rede eller give et godt hjem. En seriøs akvarist "curler" løbende, syge fisk sorteres fra og aflives. Kan du ikke lide at aflive dine fisk kan små fisk hurtigt aflives ved i et hurtigt klip med en saks, klippe hoved af, større fisk aflives med kniv.

Nå men vælg sunde fisk, med alle finder, og øjne. Med en god symmetri og gode proportioner. Fisken skal kunne svømme og ikke have sår eller hvide pletter.
Nogle vælger at købe en god stime fisk, for derefter under katentænen at "curle" mængden ned til den rette størrelse, derved får de lige de fisk de ønsker.

Guldfisk skifter farve hele livet, så det er ikke kun ud fra dette du skal vælge dine fisk. Da fisk også kan skifte køn er det heller ikke let at vælge på baggrund af dette, især små guldfisk er svære at kønsbestemme. De unge fødende tandkarper er serdeles gode til at skifte køn.
Vælg dine fisk med omtanke, det kan godt være at den fisk der ser jævnt normal ud bliver en utrolig flot fisk når den bliver større.
Fiskens temperement kan man også iagttage ved udvælgelsen af fiskene.. Så gov dig god tid, se på alle fiskene og træf så et valg.

Når du vælger dine fisk så vælg fisk af samme type, og fra samme habitat områder.
Det bliver lidt af et cirkus akvarie, at have guldfisk, kampfisk  og chiclider og neonfisk i akvariet. De har forskellige behov for vand kvalitet og beplantning. Så undersøg fiskenes behov og bestem dig for hvilken type akvarie du vil have. Lav hellere flere akvarier af forskellig type, end komme alle fiskene i et akvarie.


UV-filtre


UV-filter findes i forskellige størrelser, alt efter akvarie de mindste 9w kan bruges til akvarier fra 100L > fordelen ved et UV filter er at lyset steriliserer de fleste bakterier i dit akvarie vand og du ikke får algervekst i akvariet. 
De bruges mest til større akvarier hvor det er et problem med alger, eller bakterier. De er ret dyre i indkøb og vedligeholdelse pærer mm. Sommetider bruges de i salt-og brakvand akvarier. 
De fleste fiski selvskabs akvariet og guldfisk er glad for en lille smule alge i akvariet, så de har lidt at nippe i, især hvis du har sugemaller, eller andre bundlevende fisk, snegle, muslinger, og rejer, klarer de for det meste dit problem med alger.

Jeg har ikke den store erfaring med disse UV-filtre, men overvejer dog at købe et for at afprøve det på min vandtank til mit ude brus, da der i lunkent stillestående vand kan komme legionella. Køber du et sådan filter så sæt dig ind hvor stor en effekt du har behov for. 

Skimmere og hænge filter


Et hængefilter er et udvendigt filter, det er muligt at komme keramisk materiale i det så det fungerer biologisk, de er ikke brugt så ofte da indløb og udløb til akvariet er næsten samme sted. Dette filter er ikke ret stort mht. filtermateriale og skal renses på ugentlig basis. Hænge filtre er gode at brug i mindre åbne akvarier, som ikke har dækglas/plade. De kan bruges til fisk som i deres naturlige habitat  ville opholde sig  i en grøft, med mere stillestående vand. Du vil kunne høre rislen fra filteret. Som med fordel placeres i den ene ende af akvariet. 
Jeg har ikke selv den store erfaring med disse filtre men, skriv gerne hvis du har nogle du vil dele. 

Skimmere, er placeret indvendigt i akvariet, og ja, de er til for at skimme overfladen af vandet i dit akvarie, for små plantedele og andet snavs som måtte flyde rundt, de findes i flere udformninger, men renser ikke dit akvarie vand for affaldsstoffer. 
Småt yngel kan også komme ind i slummeren  og forgå.skimmeren er gerne tragtformet og nem at rense for de ting som flød rund i overfladen. De kan være gode hvis du lige har omorganiseret dit akvarie eller beskåret plantedele. Eller har fisk der sviner meget ved overfladen. Da de kun filtrerer overflade vandet og ikke ved bunden.

Jeg har endnu ikke oplevet at have brug for en skimmer i de 30 år jeg har haft akvarie og har derfor ingen erfaring. 

torsdag den 27. december 2018

Filter til rejer- lege- og yngle akvarier


Oven for ses et filter som er godt til reje- lege- og yngel akvarier. Filteret består af en stykke af en filter plade, filterpladen/ svampen kan som her fylde ganske lidt og skjules eller sættes i hele den ene ende af akvariet. Eller evt op mod bagenden af akvariet. Bagved filterpladen står en lille pumpe der pumper det difunderende vand tilbage til akvariet. 

Fordelen ved dette filter er at det er let at lave, og yngel eller æg suges ikke ud af akvariet og derved omkommer. Filteret er let at tage op rense og i yngel og lege akvarier og her skal man være ret så omhyggelig med ofte vandskifte og rengøring. 
Derfor anbefaler jeg at man ikke bruger bundlaget men lægger nogle sten og plastic planter i akvariet for de unge fødende tandkarpers vedkommende, evt Marvel kugler på bunden. Hvor de nyfødte unger kan gemme sig til moderfisken fjernes fra akvariet.så der stadig er lidt gemmesteder for ynglet. 

Da guldfisk lægger æg og de skal have tid til at "modnes" 2-3 dage,   før de klægger, anbefaler jeg ikke nogle planter og sten i akvariet, men kit net i bunden hvorpå hunnen kan lægge sine æg og hannen kan befrugte dem. Efter endt æglægning og befrugtning fjernes forældrefiskene, da de ellers vil spise æggene. Lad nettet blive i akvariet til ungerne er klægget og fjern da nettet og lad akvariet være "tomt" indtil ynglet er så stort at de kan have en plastic plante.

Skal akvariet bruges som reje akvarie er det fint som på billedet eller op af bagenden i akvariet, filterpladrne fås også i sort og giver en pæn baggrund og derved ser man ikke at det er et filter.


Dette lille luft drevne filter kan også bruges i et yngle akvarie.